Veelgestelde vragen

Voor welke dieren bel je de dierenambulance?

De dierenambulance rijdt voor zieke of gewonde huisdieren of wilde dieren.

Huisdieren

Honden, katten, tamme konijnen, tamme ratten, cavia’s, hamsters en als huisdier gehouden reptielen en amfibieΓ«n.

Wilde dieren

Egels, eekhoorns, wilde hazen en konijnen, vleermuizen en gevogelte.

Wie bel je voor een ander gewond dier?
Wat doe je als je een overleden dier vindt?

Op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur neem je dan contact op met de gemeente (telefoonnummer 14 013. Tussen 17.00 uur en 23.00 uur en in de weekenden bel je de Dierenambulance: 013 – 542 00 55.

Wat doe je als je een (gewonde) verwilderde kat vindt?

Neem contact op met de Werkgroep Verwilderde Zwerfkatten via hun e-mailadres: zwerfkatregiotilburg@gmail.com.

Wat is een verwilderde kat?

Een verwilderde zwerfkat, is een kat die buitenshuis leeft, geen aanwijsbare eigenaar heeft en niet sociaal is naar mensen. Het kan een verwilderde huiskat zijn die al een tijd buiten leeft of een kat die in het wild geboren is.

Wat doe je als je een huisdier vindt die niet in nood is?
  1. Kijk eerst op Amivedi of het dier hierop is aangemeld. Dit is een landelijke website voor vermiste huisdieren. Je kunt ook bellen naar Amivedi: 0900 – 264 83 34.
  2. Kijk op social media of het dier vermist is.
  3. Is het dier niet als gemist opgegeven en vind je geen eigenaar via social media? Ga – als je die gelegenheid hebt – met het dier naar de dierenarts om een mogelijke chip uit te lezen.
  4. Nog geen eigenaar gevonden? Neem dan contact op met de Dierenambulance via 013 – 542 00 55.
Kan je de dierenambulance bellen voor vervoer van je eigen huisdier (taxirit)?

Ja. Als je geen vervoer hebt om je huisdier naar een dierenarts, pension of trimsalon te brengen, kun je een afspraak maken voor een taxirit met de dierenambulance. Dit kan alleen in de regio waar wij werken en hiervoor worden kosten in rekening gebracht: € 40 voor een enkele reis.
Helaas is het vanwege het gebrek aan beschikbare stoelen in de dierenambulance niet altijd mogelijk om als eigenaar mee te gaan.Β 

WAT BETEKENT DIT DAN VOOR HET BAASJE? DAT JULLIE OOK HET BEZOEK DOEN VOOR HET DIER OF MOET HIJ?ZIJ OP ANDERE MANIER ER KOMEN?

Waar worden de opgehaalde dieren ondergebracht?

Honden en katten komen bij Dierenopvang Hart van Brabant terecht. Voor andere dieren zijn er speciale opvangadressen zoals het Vogelasiel, de Dierenpark De Oliemeulen, Caviaopvang, Rattenopvang en de Konijnenopvang.

Vermoed je dierenmishandeling?

Denk je dat dieren verwaarloosd worden, bijvoorbeeld omdat ze geen of onvoldoende voer, water en/of medische zorg krijgen. Of heb je een vraag over een dier dat misschien hulp nodig heeft? Bel dan het landelijk meldpunt via 144. Dit meldpunt is ondergebracht bij de Landelijke Eenheid (van de Nationale Politie). Dat betekent dat speciaal opgeleide politiemensen de telefoon aannemen en de juiste hulpverlener inschakelen. Zorg dat je de volgende informatie bij de hand hebt:

  • Om welk(e) dier(en) het gaat.
  • De exacte locatie.
  • Een beschrijving van wat er aan de hand is.
  • Zo mogelijk foto’s en/of videomateriaal.

Afhankelijk van de melding wordt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de politie of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld.

Een andere vraag?

Neem contact met ons op. We beantwoorden hem graag!